Mødeforplejning----foto-Mikkel-Bækgaard-4

Derfor er kaffepausen så vigtig

Den gode kaffepause handler om nærvær, pusterum og alle de uformelle netværk, der får hverdagen til at fungere. Og pausen er ekstrem vigtig – langt vigtigere end vi måske lige går og tror. Det mener pause-ekspert Gitte Just, som vi her tager en snak med om, hvorfor kaffepausen er så vigtig.

Er du en af dem, der da bestemt ikke har tid til at sætte dig ned og nyde en kop kaffe med kollegerne til en lille uformel kaffepause? Er du alt for vigtig til sådan noget pjat? Har du en masse, du da for alt i verden skal nå lige nu og her?

Så bør du måske overveje en ekstra gang, om ikke også du har brug for at fylde koppen og tage et lille afbræk?

Kaffepausen på arbejdspladsen er nemlig ekstremt vigtig – både for dit eget ve og vel og for arbejdspladsen som helhed. Uden pausen glemmer du let at mærke dig selv. Og uden pausen mister du uvurderlig vidensdeling og uformelt netværk med dine kolleger – og det kan være til skade for både dig og arbejdspladsen som helhed.

Det mener pause-ekspert Gitte Just, der har gjort det til sin mission at slå et slag for den gode pause – både i livet og på arbejdspladsen. Hun har selv har en lang karriere som direktør og leder bag sig, men som efter en periode med udbrændthed kastede sig over at promovere pausens betydning via sit firma Pause Zone.

Pausen vækker sanserne – og får dig til at mærke de andre

“Det er ekstremt vigtigt, at man husker at holde pauser i løbet af dagen – også selvom man har travlt. Pausen vækker dine sanser og får dig til at mærke dig selv et øjeblik,”  forklarer Gitte Just.

Og det er ikke nok bare at sidde der med kaffen foran computeren og arbejde videre. Det er vigtigt at bryde rutinen og mødes med andre, mener hun:

“Så oplever man pludselig at se andre i øjnene, og man skærper sin evne til at lytte og mærke andre mennesker. Det gør også, at du rent faktisk sover bedre om natten.”

På den måde handler pause både om noget socialt og noget meget personligt, mener pause-evangelisten:

“Det handler om at komme ned i sin krop og mærke efter og være til stede i øjeblikket. Hvordan har jeg det egentlig lige nu og her? Hvordan har de andre det? Hvordan smager og dufter kaffen egentlig? Alt det, som man slet ikke sanser, når man bare skynder sig videre fra opgave til opgave.”

Det er i pausen at ideer og netværk opstår

Desværre oplever Gitte Just en præstationskultur hos mange danskere og i mange virksomheder, hvor man ikke prioriterer pausen – hverken fra den enkelte medarbejders side eller fra arbejdspladsens.

“Jeg har for travlt til at holde pause er et typisk svar, man ofte hører. Men vi har virkelig brug for at give os selv tid og plads til at sætte os ned og se folk i øjnene. Det er her, vi for alvor registrerer, hvad de andre siger, og hvad de er optaget af. Og det her i det uformelle møde, at ideer og netværk på tværs opstår,” -siger Gitte Just.

Derfor er det også vigtigt, at arbejdspladsen tager pausen alvorligt – at man fra ledelsens side går forrest og tager pausen alvorligt. At man viser sine medarbejdere, at de er så vigtige og værdsatte, at de har fortjent en god pause.

“Vi har brug for et ritual omkring det at holde en pause, for ellers gør vi det ikke – og her kan arbejdsgiveren gå forrest og skabe det nødvendige rum for det.”

Derfor er det vigtigt, at arbejdspladsen giver tid og plads til den gode pause.

“Ellers tror folk, at det er lidt forbudt at holde en pause – og så er det man kommer bort fra alt det uformelle og uplanlagte, der er så vigtigt for at få en arbejdsplads til at fungere. Det er ikke spild af tid at sætte sig ned eller lige stå og sludre lidt med en god kop kaffe i hånden.”

Den gode kaffer viser, at man sætter pris på medarbejderne

Som arbejdsplads kan man ifølge Gitte Just gøre mange ting for at signalere kaffepausens vigtighed. Man kan sætte tid af til den, og man kan sørge for at forkæle sine medarbejdere, så pausen bliver en ekstra god oplevelse.

“Man kan virkelig vinde sine medarbejderes gunst ved at servere gode produkter for dem – også i kaffepausen. Investerer man fx i en ekstra god kaffe og en god kaffemaskine, så viser man, at man sætter pris på sine medarbejdere. Så viser man, at man vægter medarbejdernes trivsel og sundhed ekstra højt – at man vil dem det bedste, og at der er tid og plads til at få den lille pause med plads til nydelse og nærvær,” siger Gitte Just.

god-kaffe.jpg

Den gode kaffe gør også pausen ekstra attraktiv.

“Er kaffen virkelig god, så gør den det værd at gå ned og rent faktisk holde pausen. Så får man alle de her gode vaner, som vi har brug for. Og en ekstra bonus er faktisk, at man drikker mindre kaffe, hvis den er virkelig god – så behøves man ikke høvle ti kopper ned, fordi man bliver sansemæssigt mættet.”

Vi glemmer pauserne – og det er skadeligt

Dermed er der meget, man kan gøre for at sætte pausen tilbage på programmet. Og der er ingen vej udenom, mener Gitte Just. For vi oplever i dag en arbejdskultur mange steder, hvor fraværet af gode pauser er ødelæggende for vores ve og vel.

“Vi glemmer simpelthen pauserne, og det er skadeligt for os – både de små og de store pauser. I gamle dage havde man rygepauserne, men de er forsvundet mange steder. Det er jo sådan set godt nok, for vi har ikke godt af at ryge, men vi har brug for et lille afbræk og den sanselige og sociale oplevelse, der ligger i at rejse os op og mødes til en lille stund, hvor nydelse og nærvær er i centrum,” siger Gitte Just.

Så derfor er det bare med at komme op fra stolen, væk fra computere og så hen og få fyldt koppen godt op med den allerbedste kaffe, du kan finde. Og det gælder også, selvom du da selvfølgelig har alt for travlt og er alt for vigtigt til den slags pjat …

Scroll til toppen