Mad med holdning

Når bæredygtighed kan smages, vejes og ses på bundlinjen

Fremtidens mad?

Det er nu, vi skal spise os til en sundere klode

Vi ved godt, at hvis vi både vil passe på vores sundhed og vores klima, skal vi spise flere grøntsager og proteiner fra planter - og mindre kød.

EAT-Lancet kommissionen har fremlagt en rapport: Food - Planet - Health. Her giver forskerne et  bud på hvad der skal til, hvis vi i 2050 skal brødføde en befolkning på 10 milliarder mennesker – samtidig med at vi bremser klimaforandringer og indfrier klimamål i Paris-aftalen.

Nogle af hovedbudskaberne er, at for at opnå en sundere kost skal vi omlægge til bæredygtig fødevareproduktion: Mindre kød skal afløses af flere økologiske, bæredygtige og varierede afgrøder med lavt CO2 aftryk.

Hvordan ser en EAT-Lancet tallerken ud?

Følger vi anbefalingerne fra EAT-lancet betyder det blot 14 g kød om dagen. I stedet for kød er der masser af fuldkorn, frugt og grøntsager - især de proteinrige bælgfrugter og nødder. Animalske produkter er fortsat en vigtig proteinkilde - i form af de mejeriprodukter, hvor forarbejdningen ikke i for høj grad belaster CO” aftrykket.

Bæredygtig Bundlinje og grøn forretningsplan - vi er i gang.

Omstilling tager tid og kræver at vi arbejder målrettet med alle led af værdikæden. Hos Europa har vi længe arbejdet med at udvikle vores kantiner til at blive endnu mere grønne og bæredygtige.

Det er ikke bare snak og gode hensigter. Med måleværktøjet Bæredygtig Bundlinje, udviklet af DTU har vi haft vores kantiner under lup. Vi registrerer og måler bl.a indkøb og forbrug af råvarer, andelen af økologi, affaldssortering og madspild. Resultatet er en grøn forretningsplan, mål, handleplaner og konkrete tiltag - som vi er godt i gang med at implementere i vores kantiner.

Vi ved hvad vi er gode til, men endnu vigtigere, - vi arbejder sammen med vores leverandører og kunder om at blive bedre.

Se hvordan vores køkkenchefer sammensætter en ugemenu

Læs mere om Europas kantineordning

The Planetary Health plate

EAT-Lancet Planetary Health Plate. Kilde: Eat-Lancet Comissionens rapport: Food, Planet Health.
Læs mere på www.eatforum.org

Et godt måltid starter med at vælge de rigtige råvarer: Økologiske, lokale og i sæson.

Når vores dygtige køkkenchefer sammensætter en menu er der mange forhold de skal tage i betragtning. Vi elsker alle en god smagsoplevelse, men det skal også være sundt for både mennesker, dyr og vores klode.

Vi har i mange år arbejdet for at få mere økologi på tallerken. Vores udgangspunkt er altid, at vores kantiner har minimum Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i bronze (min. 30% økologisk råvarevægt).

De fleste vælger dog mere økologi for pengene med et sølvmærke og 60-90% økologi.

Når vores dygtige køkkenchefer sammensætter en menu er der mange forhold de skal tage i betragtning. Vi elsker alle en god smagsoplevelse, men det skal også være sundt for både mennesker, dyr og vores klode.

Vi har i mange år arbejdet for at få mere økologi på tallerken. Vores udgangspunkt er altid at vores kantiner har minimum Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i bronze (min. 30% økologisk råvarevægt).

Bæredygtighed i Europas kantiner

Grøn omstilling med konkrete mål og handleplan

Økologi er en mærkesag

Vores udgangspunkt er altid, at vores kantiner minimum har Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i bronze (mindst 30% økologisk råvarevægt).

Det er ingen hemmelighed at vi drømmer om bedre økologisk balance. Derfor har kantinerne mere økologi på tallerkenen, end vi har forpligtiget os til.

Indkøb af økologiske råvarer i 2021

Mindst 30% økologi (broncemærke)

70% økologi i flere af vores kantiner

52% økologi I gennemsnit for alle Europas kantiner

Mål: 60-90% økologi (sølvmærke) i alle vores kantiner i 2025

Mål 2025

60-90%
økologi

I kamp mod madspild

Vi har arbejdet med at nedbringe madspild siden 2015 - men det gør os ikke mindre ambitiøse.

Vi registrerer al madspild og arbejder målrettet med at udnytte og genanvende råvarer og rester bedst muligt.

Vi informererer og 'nudger' til kun at tage den mad man kan spise.

Uundgåeligt madspild komposteres.

Sådan undgår vi madspild i kantinerne

Teknisk løsning til at veje og bruge data i menuplanlægning

Råvarer udnyttes så alt bliver til mad

Overskudsmad genavendes i nye retter

Medarbejdere køber overskudsmad med hjem

Madspild bliver til muld med kompost-ordninger

Mål 2025

25%
mindre
madspild

CO2 aftryk fra råvarer gør en forskel

Det er Europas indkøb af råvarer, der gør den største forskel, når vi gerne vil reducere vores CO2 aftryk.

Det er en af grundende til at vi har taget Eat-Lancets anbefalinger til os.

I vores grønne forretningsplan stiller vi skarpt på forbrug af kød, ost, grøntsager og frugt. Det kan ses på menuen og har den sideeffekt at vi serverer sundere mad.

Tiltag for CO2 besparelser

Reduktion af kød - 25%

Reduktion af fast ost - 25%

Omlægge til økologi og sæsonens råvarer

Bæredygtig emballage

Affaldssortering, genanvendelse og upcykling

Mål 2025

33%
mindre
CO2

I kamp mod madspild

Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, og det giver i det hele taget ingen mening at smide mad ud, når mennesker sulter.

Madspild sker i hele kæden 'fra jord til bord'. Det vil sige under dyrkning, produktion, transport, håndtering og indpakning samt tilberedning og servering. Det er altså ikke nok at vi laver mindre mad og spiser op.

Hos Europa har vi arbejdet med at reducere madspild siden 2015. Det er en del af en grøn omstilling, der hjælper os til at nedbringe vores CO2 aftryk såvel som vores omkostninger.

Vi køber mere fornuftigt ind hos nøje udvalgte leverandører. Vi registrerer al madspild både under tilberedning og efter servering. Data bruger vi til at arbejde målrettet med at udnytte og genanvende råvarer og rester bedst muligt. Uundgåeligt madspild komposteres og bliver til biogas.

Stop Madspildsdag 29. september

I vores kantiner går det ikke ubemærket hen, når der er 'Stop Madspildsdag' den 29. september. Det er nemlig noget vores kokke kærer for og gerne har et kreativt bud på, hvordan vi bliver bedre til at udnytte vores ressourcer.

I år markerede Europa madspildsdagen med en intern konkurrence, hvor kokkene delte deres bedste tips og opskrifter. En af dem var køkkenchef Thomas' fristende bud på en grøntsagsbøf lavet på rester af ris og grøntsagssalat.

WANT TO KNOW MORE?

Is your canteen approaching a tender? Or are you in the midst of establishing a canteen, lunch arrangements, drinks service or café?

Book a meeting and free lunch with Peter

We provide lunch so you can taste for yourself. Write to us and let's find a day where we eat with up to 5 of your colleagues. 

Location: Europa Tietgen, Slotsholmsgade 3, 1216 Kbh. K.

Peter Ole Sahl is the director of the canteens and can help you clarify needs and find a solution. It is, of course, a completely non-committal talk.

We look forward to hearing from you.

Indtast venligst dit navn.
Indtast venligst et emne.
Indtast venligst en besked
Scroll to Top